Novi izložbeni ciklus

Dragi svi zainteresirani!

U jeku dobrih rezultata potpore Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske s ponosom najavljujemo i novi Izložbeni program za 2022. godinu u našem malom i skromnom prostoru!

2022. godinu započinjemo izložbom radova Marte Živičnjak pod nazivom “Litomimikrija”.

Otvorenje izložbe održat će se u ponedjeljak 31.siječnja 2022. godine u 18 sati u ulici Matije Gupca 3, 10340 Vrbovec.
Izložba ostaje otvorena do 21. veljače 2022. godine.

Marta Živičnjak rođena je 07. srpnja 1987. u Zagrebu. Završila je Školu za primijenjenu umjetnost i dizajn u Zagrebu 2006. godine. Nakon završene srednje škole upisuje Akademiju likovnih umjetnosti u Zagrebu ( Nastavnički odsjek) 2006. godine . Po završetku preddiplomskog studija opredjeljuje se za smjer slikarstvo na diplomskom studiju. Od 2010. godine članica je HDLU-a . Diplomirala je 2012. godine u klasi profesora Ante Rašića. 2021. godine postaje članica ULUPUH-a Sekcije za Tekstilno stvaralaštvo. Aktivno izlaže od 2010.godine. Sudjelovala je na kolonijama i rezidencijama u Hrvatskoj i inozemstvu. Živi i radi u Zagrebu.

Litomimikrija
U svojoj ambijentalnoj instalaciji Litomimikrije Marta Živičnjak sustavom prostorno uslojenih perforiranih crteža vizualno transformira prostor, stvarajući u njemu svojevrsnu likovnu mimikriju prirode. Oponašajući profinjenom crtačkom obradom motiva kamena svijet prirode i pritom prenoseći vizualno-haptičke elemente jedne stvarnosti u drugu, s kojom ih stapa. Ambijentalna instalacija Litomimikrija  (grč. líthos – kamen) kroz medij prošupljenih, akromatskih crteža složenih u manje samostalne cjeline- diptihe i  light box-objekte, stvara od realnog prostora njegovu simulaciju, oblikujući za alternativni prostor prilagođenu i s njime stopljenu novu stvarnost. Autorica pritom oslobađa crteže ne samo narativne  doslovnosti, nego i formalne sputanosti, pa oni s prostorom – kroz sve perforacije i bez okvirnih zapreka, direktno komuniciraju, u njemu se njišu i vibriraju, prepušteni strujanju zraka i izazovima svjetla. Tako svojom živošću oponašajući sva u prirodi i tvarnoj materiji prisutna gibanja; svu dinamiku i sve energije. Ali istodobno odašiljući i dojam hipnotičke optičko-haptičke iluzije. Jer nikad se tu točno ne zna gdje završava stvarno, a gdje počinje nestvarno; gdje nestaje opipljivo, a počinje iluzivno; što je crtež, a što „voluminozna“ šupljina; što je oblik svjetla, a što sjena; što je dvodimenzionalna punina, a što uobličena praznina. Tako je sve ovdje istodobno i konstrukcija i čulna obmana; stvarno i dodirljivo- ali i nestvarno i nedodirljivo.

U svom postupku pretvorbe lito-mimezisa u litomimikriju autorica je krenula od  opipljive stvarnosti i konkretne prirode; od sjećanja na viđeni krajolik i određeni motiv. Ali je tijekom tog postupka pozornost skrenula s opisnosti na strukturu, a interes usmjerila na pročišćenje i zgušnjavanje forme, saževši motiv iz prirode na strukturalno-organičku apstrakciju. Konkretni krajolik na kraju je sveden na sintetizirane, oble forme proizašle iz kamenog oblutka, postavši višestruko multiplicirana matrica i vizualni modul kojeg umjetnica u mnoštvu varijanti, na podlozi i u prostoru, provlači kroz sve crteže svoje ambijentalne instalacije. Pritom stalno pomičući perceptivni diskurs i propitujući stvarnost, koju uzastopce modificira i redefinira. Koju međutim likovno utvrđuje strukturalno uređenim vizualnim sustavom, s linijom, plohom, oblikom i prostorom kao snažnim vizualnim komunikatorima, koje postavlja u stalno dinamičnu, napetu interakciju.

„Crtež je ogoljelost vidljivoga: potpuno se nudi gledanju, a istovremeno se suzdržava, ne bi li naznačio da posjeduje i nešto ispod, neku unutrašnjost.“ (Bernard Noël). U svojoj potki crtež ima ugrađen autorov osobni kôd i duboko intimni doživljaj; prvu inspiraciju i koncentrat sjećanja. I uvijek ponajbolje zna pokazati  istančani likovni senzibilitet, kao i razvijeni kreativni nerv. Baš kao i kod Marte Živičnjak. Njezini perforirani prostorni crteži-instalacije odaju strpljivog i discipliniranog – ali uz to i lirski poetičnog zaljubljenika u crtež, koji nevjerojatno predano i koncentrirano, ali i brzo i izvježbano, ručno iscrtava i skalpelom izrezuje svoje guste mreže oblika. Sljubljujući se tako, mimikrijski-osjetilno, uvijek iznova s prirodom, kamenom – i svojom umjetnošću.

Višnja Slavica Gabout


*Molimo sve posjetitelje da održavaju razmak, nose maske i pridržavaju se svih propisanih mjera.

Theme: Overlay by Kaira