Igor Taritaš – Prostori

(18.05.2023. – 11.06.2023.)

IGOR TARITAŠ rođen je 1987. u Pakracu. Osnovnu školu završio u Hercegovcu kod Garešnice. Nakon završene srednje Škole primijenjene umjetnosti i dizajna u Zagrebu 2007. upisao je Akademiju likovnih umjetnosti u Zagrebu. Diplomirao je u klasi prof. Ante Rašića 2013.g. Izlagao je na devetnaest samostalnih i na nekoliko skupnih izložbi diljem Hrvatske i inozemstvu. Kao učitelj likovne kulture radi u Popovači i Velikom Grđevcu. Od 2012. član je HDLU-a, te od 2013. platforme P_3.

2016. izlagao je na Bijenalu slikarstva, grupnoj izložbi „Exporting Zagreb“ u Narodnom muzeju u Gdansku u Poljskoj te zatim samostalno izlaže u renomiranoj Galeriji 2CforART u Salzburgu u Austriji te na grupnoj izložbu JUNGE KUNST AUS KROATIEN u St.Poltenu u Austriji.

2017. pozvan je da svoje radove izlaže na velikoj grupnoj izložbi „Grand Salon“ 2017. Villa Berberich u Njemačkoj.

2018. godine uspostavlja suradnju sa Sol art galerijom iz Dublina i Von Fraunberg galerijom iz Dusseldorfa. Galerije će njegov rad prezentirati na međunarodnim umjetničkim sajmovima u Hong Kongu, Londonu i Brusselsu, Singapuru…

2020. godine pozvan je da izloži svoje radove na „Knotenpukt” festivalu urbane umjetnosti u Hamburgu u Affenfaust galeriji.

2021. Uspostavlja suradnju sa Soon art galerijom iz Berna i 30 Works galerijom iz Kölna. 2020. pobjedio je na natječaju HDLU-a (CreArt-projekt) i izradio je mural u Martićevoj ulici u Zagrebu.

Slike Igora Taritaša nalaze se u privatnim kolekcijama u Engleskoj, SAD-u, Australiji. Njemačkoj, Norveškoj, Irskoj, Danskoj, Italiji.

SAATCHI GALERIJA

PROSTORI

Suštinski gledano prostor ne možemo promatrati samo na fizičkoj osnovi. Prostor nije samo prostor u kojemu stanujemo, sastavljen iz tvari, materijala, svjetla, sjene, i odnosa među njima. Prostor prije svega omogućuje život. Prostor je biće sa više dimenzija.
Kroz život u prostorima provodimo najviše vremena, bilo da se radi o interijerima ili eksterijerima. Boraveći u prostorima postajemo dio njih. Ne zaboravimo da je prostor i sve što se u njemu nalazi kreirao čovjek, koji ga svjesno ili nesvjesno opet uništava.

Napušteni prostori s jedva pokojim znakom nekadašnje ljudske prisutnosti mnogo nam govore o ljudskim strahovima i odsutnosti.
Pri stvaranju derutne, metafizičke atmosfere u slikama koristim različite postupke, poput namjernog prolIjevanja boje, trganja i struganja boje sa podloge, te namjernog uništavanja površine slike. Spontanim i silovitim pokretima pokušavam zadrijeti u materiju i na taj način oblikovati vlastitu realnost, istovremeno pozivajući gledatelja da učini isto i odmakne se od nametnute stvarnosti.

PRESS:

Theme: Overlay by Kaira