Marina Uzelac – Sito i otisak

Marina Uzelac – Sito i otisak (28.11.2021.-02.01.2022.)

‘Sito i otisak’ je eksperimentalna serija fotografija koja se kroz korištenje starih 35mm slajdova poigrava sa duplom ekspozicijom na intuitivan način. Proces dobivanja duple ekspozicije odvija se kompletno unutar fotoaparata. Sam slajd nevidljiv je za oko u momentu fotografiranja i samim tim je neizvjesno gdje će objekt završiti kada se film razvije. U ovoj ‘duploj neizvjesnosti’ u kojoj je već tehnika analogne fotografije sama po sebi iščekivanje slike, proces neizvjesnosti se dodatno pojačava prisustvom slajda koji pored preklapanja predstavlja i barijeru svjetlu koja ulazi u kameru i time onemogućuje oslanjanje na svjetlomjer tijekom fotografiranja.

Serija fotografija se bavi prostorom preklapanja slika u kojem autor izabire slike koje će se preklopiti ali ne i način na koji će se to odigrati.

‘Počela sam se baviti ovom serijom vrlo brzo nakon što sam počela da se bavim fotografijom i izučavala na koji način mehanizam analogne kamere funkcioniše i to na vrlo naivan ‘šta bi se desilo kada bi ovo probala da uradim’ način, nije bilo ništa previše unapred osmišljeno. Na početku sam puno grešila ali iako sam kako su godine prolazile uspela da donekle ovladam procesom on nikada neće moći biti potpuno u mojoj kontroli i to je ono što me uvek vraća i iznova fascinira.’

Marina Uzelac rođena je 1991. u Pančevu. Diplomirala je filmsku režiju na Akademiji Umetnosti u Beogradu. Autorica je nekoliko kratkih nagrađivanih igranih filmova, od kojih se ističe film ‘Vozar’ (nagrada za najbolji scenarij na festivalu fantastike FSFF). Posljednjih godina posvetila se režiji glazbenih video-spotova te je surađivala s eminentnim regionalnim izvođačima poput Artan Lili, Koala Voice, Seine, Klinika Denisa Kataneca i dr. Za svoj rad primila je više nagrada na međunarodnim festivalima (najbolji spot na Moscow Shorts i najbolji regionalni animirani spot na Muzzik Awards za video ‘Nebo’ grupe Seine, specijalna nagrada žirija za video spot ‘Sve’ na Cineanimal Bogota, najbolji video-spot na Azyl Film Festivalu…). Osim režijom, važan dio njenog umjetničkog rada predstavlja fotografiranje. Pretežno se bavi koncertnom fotografijom, kao i različitim vizualnim materijalima za bendove, od promo fotografija do naslovnica albuma, dok drugi dio njezinog opusa predstavlja eksperimentalna fotografija s 35mm slajdovima, koju je po prvi put predstavila ove godine na samostalnoj izložbi.
Živi i radi u Zagrebu.

IZ MEDIJA:

Radio Vrbovec
Prigorski.hr

Theme: Overlay by Kaira