Slamarama 2023.

SLAMARAMA je umjetnički projekt Turističke zajednice Grada Vrbovca koji izvodi udruga Artoratorij po treći put za redom, a ove godine u sklopu projekta UMJETNOST U ŽITU. Umjetnici će ponovo ukrasiti grad skulpturama od slame na temu “Miš mi je polje popasel”.
Slamarama će se održavati od 8. do 11. srpnja na livadi kod gradskog parkirališta. U izradi skulptura sudjeluju kipari Ivan Mak, Valerija Jakuš, Alana Kajfež i Mirna Savić. Građani mogu uživati u čitavom procesu izrade skulptura, upoznati same umjetnike i uključiti se u proces.

Program događanja počinje u nedjelju, 9. srpnja u 17h mimohodom sudionika iz Livadarske ulice prema centru događanja na Gradskoj tržnici Vrbovec.
Prikaz vršidbe žita na tradicionalni način, uz tradicijske alate i stroj za vršidbu žita insceniraju članovi HKUD-a Petar Zrinski i Konjogojska udruga Vrbovec.
Dječja skupina HKUD Petar Zrinski demonstrira starinske dječje igre.
Udruge žena vrbovečkog kraja održavaju pokaznu radionicu izrade kruha uz izložbu autorica Ljiljane Stanko i Zdenke Bartol “Kruh naš svagdašnji”.
Vrbovečka udruga pivara prezentira proces izrade pive “Kak se radi pivo?”.
Održava se kreativna radionica crtanja stripa za djecu Udruge Artoratorij.
Od 19:00 počinje zabavna večer uz Tamburaški sastav Memento


Sudionici: HKUD Petar Zrinski, Konjogojska udruga Vrbovec, Udruge žena vrbovečkog kraja, Udruga Artoratorij, Vrbovečka udruga pivara

Gostujuće umjetnice kiparice:

Mirna Savić rođena je u Zagrebu 05.08.1993. Završila je školu primjenjene umjetnosti i dizajna i Akademiju likovnih umjetnosti u Zagrebu, oboje na smjeru kiparstva. Dobitnica je Rektorove nagrade 2017. godine. U Velikoj Gorici otvara svoju prvu samostalnu izložbu u POUVG-u ”Animalizam” i nastavlja u sceni Gorica kao scenograf u predstavama : ”Dnevnik fejsbuk idiota”, ”Sarina nit” i ”Uzbuna u plastičnom carstvu. Izlaže na nekoliko grupnih izložbi u Velikoj Gorici, Varaždinu te postavlja javne skulpture u gradu Križevci.

Alana Kajfež rođena je 21. veljače 1990 godine u Zagrebu. Maturira 2008. godine kao kiparski dizajner u Školi primijenjenih umjetnosti u Zagrebu. Iste godine upisuje Akademiju likovnih umjetnosti u Zagrebu. Diplomira 2014. godine na kiparskom odsjeku. Izlaže na više samostalnih i skupnih izložbi ( Rovinj, Zagreb, Vinkovci, Lovinac) te je autorica javnih spomenika “San koralja” (Vrsar) , “Jack White” (Zagreb), “Medvjeđi ples” (Lovinac), “ X postaja” (Posedarje). Sudjeluje na više kiparskih i slikarskih radionica (Vrsar, Vinkovci, Našice, Lovinac, Rab, Zadar), te uređenju urbanih vrtova (Zagreb, Samobor, Velika Gorica). Radovi joj se nalaze u privatnim i javnim kolekcijama (Zagreb, Našice, Zadar, Palmižana, Rab, Lovinac, Brčko). Autorica je nagrade “Monok@” za Festival monodrame u Krapinskim Toplicama. Članica je Hrvatskog društva likovnih umjetnika. Umjetnica se bavi skulpturom u raznim kiparskim tehnologijama i materijalima,posebice staklenom fuzijom.Theme: Overlay by Kaira