Izložba radova Petra Popijača – Stvaranje

Naš izložbeni ciklus polagano se zakotrljao.

Nakon izložbe Marte Živičnjak ugostit ćemo radove mladog hrvatskog kipara Petra Popijača. Izložba pod nazivom “Stvaranje” otvara se u

ponedjeljak 21.veljače 2022. godine u 18 sati u prostoru udruge Artoratorij, ulica Matije Gupca 3, Vrbovec.

Izložba ostaje otvorena do 25. ožujka 2022. godine.

Petar Popijač rođen je 1988. u Varaždinu. Diplomirao je kiparstvo na ALU u Zagrebu u klasi red.prof.art Slavomira Drinkovića. Doktorirao poslijediplomski studij kiparstvo na ALU 2020. godine u klasi red.prof.art. Barišić Petar i član je HDLU-a i HZSU-a. U svome radu stvara sinteze različitih medija i stilova likovnog izraza. U doktorskom istraživanju propituje granice kiparskog medija i analizira obilježja kiparske forme izvan konvencija statike. Izlagao je na nizu samostalnih i grupnih izložbi u Hrvatskoj: „13 Trijenale Hrvatskog kiparstva“ Gliptoteka HAZU, Zagreb, zatim „32. i 34.. Salon mladih“ HDLU, Zagreb, te „Biti očima drugog“ galerija Vladimir Bužančić, Zagreb. U inozemstvu: “Izazov Kravate”, Parlament E.U., Strasbourg, Francuska, zatim „Žerjavica/Embers“, galerija Božidar Jakac, Kostanjevica na Krki, Slovenija, te „Ostralle 2012“ Dresden, Njemačka.

Stvaranje”
Izložba se sastoji od sedam ploča koje likovno prikazuju florealne i biomorfne motive stvarajući asocijacije ekološkog i duhovnog tipa. Slobodna interpretacija motiva razigranog ritma i kompozicije tematizira život kao aktivni fenomen u kojem svi sudjelujemo i kojim smo neprestano okruženi, koji vibrira i titra u svakom biću i materiji. Reljefni oblici ovdje progovaraju o nebrojenim oblicima života koji se međusobno prožimaju i pretapaju jedni u druge. Postavom reljefa u prostor stvara se okruženje koje odiše prirodnošću i poticajnom snagom. Simbolički, sedam reljefa tematizira sedam dana božanske kreacije svijeta prema Biblijskoj i mitološkoj predaji. Ovdje se u sirovoj materiji bilježe utisci živuće i dišuće stvarnosti koji na specifičan način glorificiraju iskonsku pojavu života, energiju odvijanja, buđenja, utjelovljenja, a koja će zasigurno trajati neprekidnim vjekovima.

Theme: Overlay by Kaira