Natječaj za sudjelovanje na skupnoj žiriranoj izložbi – GORKA SLIKA 2024.


Autorica ilustracije: Anita Kos

REZULTATI NATJEČAJA


Patnje čeliče duhove kao mačevanje tijelo.
-Marija Jurić  Zagorka, Gordana kraljica Hrvata

Pozivamo mlade umjetnike/ce do 35 godina starosti da se prijave na natječaj za izlaganje na grupnoj žiriranoj izložbi ilustracija “Gorka slika” u organizaciji Udruge Artoratorij. Inspirirajte se životom jedne od najčitanijih književnica, prve profesionalne političke novinarke i pionirke feminizma u Hrvatskoj, Vrbovčanke Marije Jurić Zagorke i stvorite ilustracije koje prenose atmosferu gorčine, ogorčenosti, tuge ili bijesa.

Namjera je kroz prizmu Zagorkinog lika i djela, njenog izazovnog životnog puta i iznimnog književnog i novinarskog opusa pozvati umjetnike/ce da inspirirani navedenim stvore ilustracije uz napomenu da im to bude tek polazišna točka za vlastitu likovnu interpretaciju. Otvorenje izložbe je planirano u ožujku 2024. u prostoru Udruge Artoratorij u Vrbovcu.

Ova izložba predstavlja drugo izdanje skupne izložbe posvećene Mariji Jurić Zagorki, a s ciljem prezentacije mladih suvremenih umjetnica i umjetnika. Prva u nizu takvih izložbi je bila uspješno provedena skupna žirirana izložba „Iskra“ inspirirana opusom vrbovečke književnice i prevoditeljice Štefe Iskre Kršnjavi 2022. godine, a zatim i skupna izložba „Gorka slika“ koja se održala u ožujku 2023. godine. Ovoga puta, ponovno, kroz isti koncept i naziv grupne izložbe, tražimo najbolje ‘gorke’ ilustracije.

Natječaj i izložba se koncepcijski naslanjaju na natječaj „Za najbolju Gorku priču“ čija je idejna začetnica Irena Skopljak Barić, a u organizaciji Narodne knjižnice Vrbovec; nastojeći povezati književnost i likovnu umjetnost kroz lik M. J. Zagorke i motiv gorčine.

U Zagorkinom životu te njenom književnom, novinarskom i feminističkom djelovanju moguće je prepoznati motive i atmosferu ogorčenosti, gorčine, tuge, samoće, bijesa i čežnje koji bi mogli biti inspirativni umjetnicama/ima za likovno stvaranje. Autori/ce su pozvani/e da na slobodan način tumače Zagorkin život i/ili djelovanje te da im to bude samo polazišna točka i inspiracija za stvaranje vlastitih likovnih djela sa spomenutim motivima i atmosferom, a koja ne trebaju sadržavati doslovne reference na Zagorkin lik i djelo. Izložba je zamišljena kao zbir likovnih radova u formi ilustracije, nastalih različitim tehnikama i stilovima.

Propozicije natječaja / uvjeti za autore/ice koji se prijavljuju za sudjelovanje na grupnoj žiriranoj izložbi ilustracija „Gorka slika“:

  • na natječaj se mogu prijaviti vizualne autorice i autori do 35 godina starosti
  • pojedini autor/ica može prijaviti maksimalno 3 rada
  • mogu se prijaviti ilustracije, nastale različitim tehnikama i stilovima
  • PRIJAVA OBAVEZNO MORA SADRŽAVATI:

1. ISPUNJENU PRIJAVNICU (Preuzmi)

ime i prezime prijavitelja, adresu, kontakt telefon i e-mail
– kratki opisni profesionalni životopis (datum i mjesto rođenja, obrazovanje, popis samostalnih i skupnih izložbi, nagrade, priznanja…)
– pojedini autor/ica može prijaviti do maksimalno 3 rada/ilustracije
– idejni opis/koncept svakog prijavljenog rada (obrazložiti kako rad odgovara na temu natječaja)
– tehničke podatke o svakom prijavljenom radu (naziv rada, dimenzije, medij/tehnika, godina nastanka)

2. VIZUALNI MATERIJAL – kvalitetne fotografije u .jpeg formatu prijavljenog rada/radova
(u kvalitetnoj rezoluciji, već pripremljenoj za tisak – 300dpi), veće formate poslati putem https://wetransfer.com/ ili https://www.filemail.com/
– ukoliko je potrebno, uz svoj rad priložiti eventualni nacrt ili upute za postav kako bi adekvatno prezentirali vaš rad

PRIJAVE POSLATI OBAVEZNO NA E-MAIL ADRESU: artoratorij@gmail.com
(ako u roku 3 dana ne dobijete potvrdu primitka Vaše prijave, pošaljite ponovno e-mail ili poruku na FB stranicu udruge)

VRIJEME TRAJANJA NATJEČAJA: 03.01.2024. – 08.03.2024.

ŽIRIRANJE:
Članovi žirija za odabir radova:
Tina Rajić, kustosica izložbe, mag.hist.art, mag.museol.
Verena Jakuš, osnivačica i predsjednica Udruge Artoratorij, mag.art.
Ivan Mak, suosnivač i tajnik Udruge Artoratorij, mag.educ.art.
Sanja Tarandek, potpredsjednica Udruge Artoratorij, mag.educ.art.

OBJAVA REZULTATA NATJEČAJA: do 11.03.2024. na web stranici udruge Artoratorij (https://artoratorij.hr/) – svi prijavljeni autori bit će obaviješteni o rezultatima putem e-maila

DOSTAVA RADOVA: Izabrani autori bit će obaviješteni o načinima i rokovima dostave radova prilikom objave rezultata.

REALIZACIJA IZLOŽBE: 25.03.-20.04.2024. u prostoru Udruge Artoratorij, ulica Matije Gupca 3 u Vrbovcu.DATOTEKE ZA PREUZIMANJE:

TEKST NATJEČAJA – Preuzmi

PRIJAVNICA – Preuzmi

Theme: Overlay by Kaira