Zdenko Mikša – Zdenkov zid

(16.1.2024. – 10.2.2024.)

Zdenko Mikša rođen je 1995. u Zagrebu. gdje je i diplomirao grafiku na nastavničkom odsjeku Akademije likovnih umjetnosti 2021. godine u klasi prof. Igora Čabraje. Radi kao učitelj likovnog/likovni terapeut te djeluje kao muralist i ilustrator.

Izlaže na tri samostalne izložbe (”Zdenkov konglomerat”, Galerija Crta, CKIM, 2021., Zagreb, ”Zdenko i žohari”, Galerija Garaža Kamba, 2022., Zagreb, ”Utkane cigle” Isidora švaga i Zdenko Mikša, Art room centar za mlade BUNKER, 2023., Samobor) i sudjeluje na više skupnih izložbi u Hrvatskoj i inozemstvu (“12 grafička rabotnilica Sofija – glavna sesija 2019”, Pečatnica Sofija, 2019., Bogdanci, Makedonija, “Ex-Yu – Next You” Festival Nova, Galerija Milorada Bate Mihailovića, 2019., Pančevo, Srbija, “Anonymous drawings 2022/Anonyme zeichner 2022”, Galerie im Körnerpark, 2022., Berlin, Njemačka).

Član je Hrvatskog društva književnika za djecu i mlade od 2020. te Hrvatskog društva likovnih umjetnika od 2021. godine.

Živi i radi u Zagrebu.

Zdenkov zid
U svome radu težim načinu bliskom automatskom crtežu, bez prethodnog promišljanja motiva i kompozicije. Crteži nastaju spontano, na temelju slobodnih asocijacija te se nižu u maniri horror vaccui.

O radovima koje izlaže Mihaela Zajec je napisala: „Zdenkov zid nastavak je autorskog izraza u crtežu mladog vizualnog umjetnika Zdenka Mikše, kao i potraga za novim, medijskim i tehničkim potencijalima crteža sama. Temeljen na istraživanju komparativne mitologije autora Josepha Campbella (The Hero with a Thousand Faces), Mikša udiše život nekim novim, ali i dalje prepoznatljivim bićima, mjestima i pojavama, dok crtežu udiše prostor. Autoreferencijalnost i nadrealizam karakterističan su pristup umjetnika koji su sada u dvostrukoj službi: postaviti neke tuđe (a naše) živote, prepune više ili manje važnih dodirnih točaka, u palaču snova koju se oprostoruje kako bi postala vlastita stvarnost ali i arhiv. Pod nebom što ga se dijeli, gubi se taj tanašan zid budnosti i snova.

Theme: Overlay by Kaira