Iris Poljan – Usput

(16.1.2023. – 10.2.2022.)

IRIS POLJAN (r. 1989., Zagreb) završila je Školu primijenjene umjetnosti i dizajna, smjer grafika, 2008. godine. 2014. diplomirala je na Nastavničkom odsjeku Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu, smjer slikarstvo u klasi profesora Ante Rašića. Od 2011. aktivno izlaže na samostalnim i skupnim izložbama u zemlji i inozemstvu. 2022. sudjeluje na umjetničkoj rezidenciji u Portugalu. Živi i radi u Zagrebu.

USPUT
“U svom umjetničkom radu bavim se eksperimentom, istraživanjem mogućnosti medija i kombiniranja tehnika. Stvaralački proces baziram na crtežu kojeg zatim razvijam slobodno u odabranoj tehnici. Potaknuta idejom osamostaljivanja linija dolazim do tehnike šivanja crteža na transparentnoj foliji.
Serija radova Usput, koju predstavljam na izložbi u Artoratoriju, prikazuje predmete izvezene jednobojnim koncem na prozirnom najlonu. Odabrane predmete (splav, jastuk, posuđe i prometni čunjevi) predočavam izdvojene iz uobičajenih svakodnevnih situacija i lišavam radnje. Oni kao takvi nude prostor slobodne interpretacije. Crteži izvezeni koncem na transparentnoj podlozi stvaraju specifičnu igru debljih i tanjih te slučajnih i namjernih linija vidljivih većinom izbliza. Izlaganjem na zidu linijski crteži dobivaju novu dimenziju u obliku sjene. Stvorena sjena, javlja se i varira ovisno o vrsti i izvoru svjetla te vodi vizualno zanimljiv dijalog s izvezenim linijama. Izvedbom ove serije radova otkrila sam mogućnosti crtanja koje su mi utkale put daljnjem istraživanju tehnike.”

PRESS:

Radio Vrbovec
Prigorski.hr

Theme: Overlay by Kaira