Hrvatske narodne pjesme i pripovijetke sakupljene u Vrbovcu

Projekt financiran sredstvima Zagrebačke županije i Grada Vrbovca.

Nakon više od 150 godina od prvog izdanja, Udruga Artoratorij reizdala je zbirku narodnih pjesama i pripovijedaka koje su prvi put sakupljene davne 1868. u Vrbovcu.

Rikardo Ferdinando Plohl Herdvigov:
Hrvatske narodne pjesme i pripovijetke


Nakladnik / Udruga Artoratorij, Vrbovec
Za nakladnika / Verena Jakuš
Urednik / Anđelko Barišić
Prijelom, korektura i korice / Augustin Koprić
Naslovnica / Jelena Bencerić
Ilustracije / Verena Jakuš

Riječ urednika:
„Vrbovečko narodno blago dobilo je novu škrinjicu. Nakon više od 150 godina ponovno smo pripremili i izdali Hrvatske narodne pjesme i pripovijetke Rikarda Ferdinanda Plohla Herdvigova. Na taj smo se korak odlučili kako bismo sve nas prisjetili ove vrijedne, ali pomalo zaboravljene zbirke. Njezina je vrijednost za vrbovečki kraj neupitna, kako u folklornom, tako i u književnom smislu. No, njezina važnost nadrasta okvire naše regije te je s pravom možemo smatrati malim, ali sjajnim biserom hrvatske usmene kulture. Naime, riječ je o tek drugoj zbirci ove vrste u nas nakon poznate zbirke Matije Valjavca Kračmanova koja je izišla samo desetak godina ranije. U pripremi smo donijeli odluku biti što dosljedniji izvornom materijalu i uredničke intervencije svesti na minimum. Iako su neki postupci autora zastarjeli, poput bilježenja dijalektalnih samoglasnika, nismo intervenirali u njih, nego smo ih ostavili u originalnom obliku radi autentičnosti teksta. S druge pak strane, osuvremenili smo ovo izdanje originalnim ilustracijama te novim dizajnom i prijelomom teksta kako bismo zbirku približili današnjem čitatelju.“

Promocija knjige održana je 26.8.2022. u Narodnoj knjižnici Vrbovec. Knjigu su predstavili urednik Anđelko Barišić, izdavač Udruga Artoratorij, Katarina Zadrija (predsjednica udruge Osebunjek) koja je čitala probrane tekstove, te moderator glumac Luka Alagić.

Theme: Overlay by Kaira