“GORKA SLIKA” u Gradskoj knjižnici Crikvenica

Povodom obilježavanja 150. rođendana Marije Jurić Zagorke Gradska knjižnica Crikvenica i Centar za kulturu “Dr. Ivan Kostrenčić” Crikvenica organiziraju događanje “Zagorki u čast”. U sklopu navedenoga će se u utorak, 2. svibnja u 12:15 h u crikveničkoj dvorani “Zora” održati predstava “Kakva majka, takva kći”, namijenjena osmim razredima osnovnih škola Zvonka Cara i Vladimira Nazora. Predstava o Zagorkinom djetinjstvu, mladenačkim danima i odnosu s majkom nastala je na temelju arhivske građe, romana “Kamen na cesti” i biografskih zapisa. Prati turbulentan suživot Marije i njezine majke Josipe, koja je imala nevjerojatan utjecaj na njezin život. Izvodi se u produkciji Kazališta “Smješko”, a igraju Mia Krajcar i Mirta Zečević.

Istoga će dana u 17 h u Gradskoj knjižnici Crikvenica biti otvorena izložba “Gorka slika”. Riječ je o skupnoj žiriranoj izložbi inspiriranoj Zagorkinim životom i stvaralaštvom, a bit će otvorena do 19. svibnja 2023.

“Zagorki u čast” održava se točno dva mjeseca od 150. rođendana Marije Jurić Zagorke. Prva profesionalna hrvatska novinarka i velika književnica rođena je 2. ožujka 1873. u Negovcu kraj Vrbovca, a preminula 29. studenoga 1957. u Zagrebu. Bila je svestrana i cijenjena spisateljica, osebujna vizionarka odlučna i uporna u borbi za svoje ideale. Najčitanija je hrvatska književnica po mnogočemu bila ispred vremena u kojemu je živjela i stvarala. Rado je dolazila u Crikvenicu, što spominje i Đurđica Ivančić-Dusper u svome vodiču Crikvenica – kratka povijest i mali turistički vodič:

“Bila je tajanstvena i samozatajna. Imala je uvijek istu sobu i rijetko izlazila. Iz dana u dan, iz noći u noć, u polumračnoj sobi provodila je vrijeme nad rukopisima u društvu s likovima svojih romana koji su stajali poredani pred njom u obliku figurica. Kad bi se neka slučajno srušila, lik kojeg je predstavljala trebao je na neki način u romanu nestati. U takvom je sjećanju Marija Jurić – Zagorka (1873 – 1957) ostala osoblju nekadašnjeg crikveničkog prestižnog hotela “Miramare”, u kojem je između dva svjetska rata često boravila.”

GORKA SLIKA

Theme: Overlay by Kaira